Bir proje veya sistem geliştirirken genel olarak 5 adımda gerçekleştirilir. Birçok farklı metodoloji ve yöntem vardır fakat bunları 5 basamakta sınıflandırabiliriz.
Analiz, Strajeti ve Planlama > Tasarım > Geliştirme > Test, Güncelleme ve Bakım > Sistem
Analiz, Strajeti ve Planlama aşamasında iş gereksinimleri, nasıl bir ürün istendiğinin üzerinde çalışılır. Ne zaman, ne kadar kişiyle, hangi teçhizatlarla, nerede, kimlerle bu sistem geliştirilecek planlamalar yapılır.
Tasarım aşamasında istenen bu gereksinimler için tasarımlar oluşturulur. Bu aşamada veritabanı tasarımı çok önemlidir. Sistem mimarisi oluşturulur ve ER diyagramları gibi toollar ile tasarım yapılır.
Geliştirme aşamasında tasarımı oluşturulan sistemin prototipi yapılır. Tablolar, Objectler, kodlar, kullanıcı rolleri üzerinde çalışır.
Test, Güncelleme ve Bakım aşamasında yapılan sistem istenen gereksinimleri karşılıyor mu veya zaman içinde ortaya çıkan yeni gereksinimler üzerinde durulur.
Sistem aşamasında ise artık oluşturulan sistem kullanıma açılır ve bu aşamalar ihtiyaçlar dahilinde bir döngü şeklinde yürütülür.
Veri anlam ifade etmeyen bilgidir. Bilgi ise verinin anlam kazanmış işlenmiş halidir.
Veritabanı organize edilmiş bilgi topluluğudur. Veritabanı yönetim sistemi ise verilerin kaydedildiği, değiştirildiği, kullanıldığı ve yönetildiği veritabanı sistemleridir. RDBMS (Relation Database Management System) verilerin birbirleri ile ilişkilendirildiği ilişkisel veritabanı yönetim sistemleridir.
Tablo RDBMS'de verilerin depolandığı temel yapılara denir. Verilerden tablolar, tablolardan veritabanları oluşturulur.
İlişkisel veritabanları için ERM (entitiy relation model) kullanılır. ERM üç şeyden oluşur. Bunlar Entity, Attributes ve Relationshiptir. Entity gerçek dünyadaki nesnelere karşılık gelir. Okul veritabanı için öğrenciler, dersler, sınıflar birer entittydir. Entitiy'nin veritabanı karşılığı tablodur. Attributes entity'e ait özelliklerdir. Öğrenci entitysi için adı,soyadı, numarası,yaşı gibi özellikler attributedür. Atrributes'ün veritabanı karşılığı kolonlardır. Relationship entityler arasındaki ilişkilerdir. Öğrenci ve sınıf arasında öğrencinin hangi sınıfta olduğuna dair bir ilişki vardır. Relationship'in veritabanı karşılığı foreign keydir.
Tablolar arasında bire bir,bire çok, çoka çok ilişki olabilir. Bir çalışanın bir yöneticisi vardır(1-1 employees tablosu), bir departmanda birden fazla kişi çalışabilir(1-n employees tablosu), bir çalışan birden fazla departmanda daha önce çalışmış olabilir ve bir departmanda daha önce birden fazla kişi çalışmış olabilir(n-n job history tablosu).
SQL yapısal sorgulama dilidir. Veritabanına erişerek tablolara veri eklemek, güncellemek, silmek ve verileri çekmek için sql kullanılır. SQL*Plus ve SQL Developer Oracle'ın sql ürünleridir. Oracle serverda olan bir kullanıcı adı ve şifre ile SQL Plus veya SQL Developer kullanılarak bir sorgu yazılır. Bu sorgu oracle serverda çalıştırılır ve sonuç getirilir.
4 çeşit SQL tipi vardır. DML, DDL, DCL ve Transaction control.
Data Manipulation Language (DML): Select, Insert, Update, Delete ve Merge komutlarıdır. Veriler üzerinde değişiklik yapılır.
Data Definition Language (DDL): Create, Alter, Drop, Rename, Truncate ve Comment komutlarıdır. Objectler üzerinde değişiklik yapılır.
Data Control Language (DCL): Grant ve Revoke komutlarıdır. Yetki işlemleri için kullanılır. DBA tarafından kullanılır.
Transaction Control: Commit, Rollback ve Savepoint komutlarıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder