Oracle SQL Select ve Kısa Bilgiler

Tek satır yorum satırı için "--" çok satır için "/* */" kullanılır. Yorum satırlarını yazdığımız sql ifadeleri için açıklama ve yorum için kullanırız. Bu satırlar çalıştırılamaz.
-- bu tek satır yorum örneğidir.
/*
çoklu satır
yorum örneği
*/

select ifadesi ile kolonların seçilmesine projection, satırların seçilmesine selection denir.
sql ifadesi case insensitivedir.
sql ifadesi bir veya daha fazla satırda yazılabilir.
Anahtar kelimeler ve kolonlar arasına birşey yazılamaz. "se lect" gibi bir ifadede arada boşluk olduğundan hata verir.
Best practice olarak her anahtar ifade bir satırda yazılır. select birinci satır from ikinci satır where üçüncü satırda yazılır.
Satır başı (indent) kullanılması okunaklığı arttırır.
select firstname,last_name
depertment_id, salary
from employees; --depertment_id den önce indent kullanıldı.
sql ifadelerinin sonunda noktalı virgül kullanılır. tek sql için zorunlu değildir ama birden fazla sql için sql ifadelerin ayrılması için zorunludur. sql plus için sql ifadesinin bittiğini anlaması için noktalı virgül zorunludur.

select * from employees; --tüm satırları ve kolonları seçer. * ifadesi tüm kolonları ifade eder. Bazı kolonları (col1,col2) ve belli satırları getirmek için where ifadesi kullanılır.
select ifadesinde select ve from ifadesi zorunludur. Oracle tarafından özel kelimelerdir. Bunlar tablo adı değişken adında kullanılamaz. Sql developer üzerindeki ifadelerde özel kelimler mavi olarak gözükür.
select ifadesinde ve oracle'da varsayılan olarak tablo adları, kolon adları büyük yazılır. sql ifadeleri büyük küçük harfe duyarsızdır (case insensitive)

select içinde aritmetik ifadeleri kullanabiliriz.
select employe_id, first_name, salary, salaray + (salary*0.1) from employees; -- maaşların %10 zamlı gösterilmesi
null değeri sıfır veya boşluk demek değildir. null değeri bu alana değer girilmediğini gösterir. özel bir değerdir. null value ile aritmetik ifade kullanıldığında sonuç daima null olur.
select commmision_pct+10 from employess; -- commission_pct null olan kolonlar 10 ile toplandığından geriye null döner. null olmayan değerlere 10 eklenip döner.

select içindeki kolonlar için alias kullanarak yeniden adlandırabiliriz. AS kullanımı zorunlu değildir istenirse kullanılır, kullanılırsa okunaklığı arttırır. Yeni kolon adı çift tırnak içine yazılırsa kolon adı case sensitive yani küçük büyük harfe duyarlı olur nasıl yazıldıysa öyle gözükür ve kolon adı için boşluk vs kullanılabilir.
select last_name, last_name AS LNAME, first_name FNAME, last_name " LaST NaMe" from employees; -- kolon isimlendirme örnekleri

Concatenation operatörü || ile string ifadeler birleştirilir.
select first_name || ' ' || last_name "full name" from employees; --iki kolon boşluk ile birleştirildi bir kolon yapıldı
select first_name || ' çalıştığı birim: ' || depertment_id from employees;
string ifadeler tek tırnak içinde yazılır. tek tırnak karakterinin yerine q'[ ifadesi de kullanılabilir. Yani 'abc' ile q'[abc]' aynı şeydir. Böylece köşeli parentez içinde tek tırnak karakteri de kullanılabilir.
select first_name || q'[ çalıştığı birim: ]' || depertment_id from employees; yukarıdaki sql ile aynı sonucu döner.

distinct ifadesi ile tekrar eden değerler tekilleştirilir.
select distinct depertment_id from employees; -- çalışanların olduğu birimler tekilleştirilir. birden fazla kişi çalışsa bile o depertment_id bir kere listelenir.
distinct ifadesi birden fazla kolon için de kullanılabilir.
select distinct depertment_id, job_id from employees; --iki kolonu dikkate alarak distinct yapar

describe ile bir tablonun yapısı görebiliriz. kolon adları, tipleri ve null değer alabilir mi bakılır.
describe employees; veya kısaca desc employees; yazılabilir.
Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder