SYS ile SQL Plus veya SQL Developer ile Veritabanına Bağlanmak

SQL Plus ve SQL Developer Oracle'ın kendi veritabanlarına bağlanmak için sunduğu uygulamalardır.
SQL Plus siyah konsol ekrandır ve daha çok adminler tarafından kullanılır. SQL Developer arayüzü olması ve daha kolay kullanıldığı için daha çok geliştiriciler tarafından kullanılır.
SYS kullanıcısı veritabanındaki tüm yetkilere sahip en üst admindir.
Programlar > Oracle kısmında SQL Plus'ı çalıştırıyoruz.
"sys as sysdba" komutu ile veritabanına sys kullanıcı adı ve sysdba olarak bağlanmak istiyoruz. Sonra şifre girip entera basıyoruz. Bağlantımız gerçekleşiyor ve bize bağlandığımız sunucunun "Oracle Database 12c Enterprise Edition Release 12.2.0.1.0 - 64 Bit" bilgisi geliyor. Artık SQL komutlarını yazabiliriz.
SQL> show con_name --komutu mevcut bağlı olduğumuz connection bilgisini gösterir. 12c'de başlangıçta en üst seviyede master container yani CDB$ROOT olduğunu söylemiştik. Bunu sorgulayarak görebiliyoruz. Container içinde herhangi bir object, application olmadığını biliyoruz. SYS kullanıcısı her zaman önce root database olan CDB'ye bağlanır daha sonra pluggable database PDBlere geçiş yapar.

Aynı işlemi Programlar > SQL Developer çalıştırarak da yapabiliriz. Sol tarafta "Connections" kısmından bağlantı bilgilerini girmeliyiz. Burada bilmemiz gereken tnsnames.ora dosyası var. Bu dosya veritabanına bağlanabilmemiz için oracle tarafından connection konfigürasyon bilgilerinin tutulduğu dosyadır. Bu dosya databasein kurulduğu yerde app>username>product>12.2.0>dbhome_1>network>admin>tnsnames.ora dizinindedir. Bu dosya açılıp incelenir. Oracle kurulduğunda bu dosya otomatik oluşturulur. Bu dosyadaki ORCL bizim bağlandığımız container database bilgilerini içerir. ORCL connection adıdır buraya herhangi bir şey yazılabilir. ADRESS alanı hangi protokol ile hangi hosta ve hangi porttan bağlanılacağını gösterir. Aynı bilgisayara kurulum yapıldıysa host kısmı localhost olur veya bilgisayar adı yazılır. Gerçek hayatta bu kısıma bağlanacağımız server ip adresi yazılır. Birden fazla bağlantı için bu dosyaya manuel entryler eklenir. Service_name kısmı %99 database adı ile aynı olur. Genellikle db adı büyük harflerle service adı küçük harflerle yazılır.

SQL Develoepr da yeni connection ile açılan ekranda aşağıdaki bilgiler ile bağlantı kuracağız.
Connection Name: Herhangi bir şey yazılabilir. Ben orcl yazıyorum.
Username: sys as sysdba
Password: şifre giriyoruz ve Save Password seçiyoruz.
Connection Type: TNS
Network Alias: ORCL (tnsnames.ora dosyasındaki entrylerden gelir)


ORCL =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = localhost)(PORT = 1521))
)
(CONNECT_DATA =
(SERVICE_NAME = orcl)
)
)
Share:
spacer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder